Een paludarium is een kunstmatige leefomgeving die zowel een land- als een watergedeelte heeft. Een paludarium is alleen geschikt voor organismen die zowel in het land als in het water leven, zoals een aantal kikkers en padden en veel schildpadden. Sommige soorten hagedissen zijn dol op water en hebben een groot watergedeelte nodig.

Ook sommige vissen, zoals longvissen prefereren zowel een een land- als watergedeelte. Iedere diersoort heeft echter een eigen minimale oppervlakte nodig en ook de verhouding land tot water verschilt sterk. Paludarea kunnen klein genoeg zijn om op een kast te zetten, maar in dierentuinen, waar bijvoorbeeld krokodillen worden gehouden, zijn ze enorm groot.

Een riparium is ook een soort paludarium, maar bootst een rivier na en heeft meestal een landgedeelte aan de achterzijde, en een watergedeelte aan de voorzijde tegen het glas, vaak over de gehele lengte.
Voorbeelden van paludaria.

 

 

RIPARIUM

In een riparium wordt een oever (ripa) nagebootst, het watergedeelte is groter als in een palu(moeras)darium zodat er vissen in kunnen zwemmen.

Maak de oever zo dat landdieren nog gemakkelijk uit het water kunnen kruipen, beschouw grote watergedeelte als aquaria. De planten zijn meestal groter en steviger dan in een paludarium.

Dus in het kort en oneerbiedig,
een paludarium is een moerasbak
en een riparium is een oeverterrarium.

anrokoi banner

banner2

© Hugo-Aqua. All Rights Reserved.

Joomla website beheer by Ger Floris